På årets mörkaste dag leker det skira morgonljuset med naturens frostkreationer som bildats under den gångna natten. Den krispiga känslan osar av kyla och kontrasterar till det visuellt varma solljuset och utjämnar det hela med konklusionen; att julen inträder om ett par dagar i en naken och snöfattig beklädning.

P4 Göteborg knastrar vagt i datorhögtalarna och uppmanar de vägfarande att framföra sina fordon med största försiktighet- det är ishalka, men ingen snö i sikte.

I stället för den dova och mjuka känslan som ett rejält snötäcke ger- så ekar dubbdäckens ljud mellan de kala trädstammarna som stela och färglösa omkransar den svarta asfaltvägen.

Almanackan talar dock sitt tydliga språk- julen är runt hörnet och risken är väl att- den för många efterlängtade effekten i form av vita iskristaller samlad på hög, månne utebliver helt. Möjligheten att pulsa igenom snödrivorna medans trädens tunga last bildar ett mjukt tak över oss lyser kanske även den med sin totala frånvaro.

Jul i stugorna blir det troligtvis ändå- i de många hem finns möjligheten att kompensera för både snö och det som hör till.

Njut den på ditt alldeles egna sätt.

 

/ Egil Aasgaard

Kommunikatör

Munkeröds UtbildningsCenter